Forord

Hermed foreligger Grønlands Statistiks årsberetning for 2020. Årsberetningen beskriver Grønlands Statistiks opgaver, herunder organisationens lovgrundlag og ledelsesforhold. Derudover indeholder beretningen en gennemgang af året i Grønlands Statistik med en oversigt over statistikproduktionen i 2020 samt virksomhedens økonomiske og menneskelige ressourcer.

 

I tilknytning til årsberetningen udgives en opdatering af det rullende virksomhedsprogram, som bestyrelsen opdaterer hvert år.

 

Covid-19 fik ikke betydning for de planlagte udgivelser. Pandemiens konsekvenser i form af besparelser, nedlukninger og rejserestrektioner betyder imidlertid, at en række udviklingsprojekter må strækkes over en længere periode

 

Resultaterne i 2020 var samlet set tilfredsstillende. I lighed med de nærmest foregående år kan der i beretningen peges på en række forbedringer for brugerne. Antallet af publikationer og statistikbanktabeller er øget. Samtidig har der været overskud til at arbejde med datakilder, metoder og fremgangsmåder for statistikken med udgangspunkt i FNs principper for officiel statistik.

 

 

 

Vøgg Løwe Nielsen

Formand for bestyrelsen

 

 

1 Grønlands Statistiks opgaver og ledelse

Grønlands Statistik

Grønlands Statistik er den centrale myndighed for officiel statistik i Grønland.

Det overordnede ansvar for Grønlands Statistik varetages af en bestyrelse, der består af fem medlemmer med indsigt i samfundsforhold. Den daglige ledelse varetages af statistikchefen, som tillige repræsenterer institutionen udadtil.

 

Organisatorisk indplacering

Grønlands Statistik er ressortmæssigt placeret under Finansdepartementet. Finansdepartemetet har det overordnede ansvar for de økonomiske og personalemæssige forhold i Grønlands Statistik. Bestyrelsen har ansvaret for forhold, der vedrører statistikproduktionen.

 

1.1 Bestyrelsens opgaver og sammensætning

Bestyrelsens opgaver

Bestyrelsens opgaver, som fremgår af Landstingslov nr. 11 af 29. oktober 1999 med senere ændringer, er:

·         At varetage det overordnede ansvar for Grønlands Statistik

·         At udarbejde forslag til samordning af offentlig statistik

·         At påse at Grønlands Statistik arbejder i overensstemmelse med formålsbestemmelserne

·         At godkende Grønlands Statistiks langsigtede planlægning af indsatsområderne

·         At godkende Grønlands Statistiks arbejdsplaner

·         Én gang årligt at afgive beretning om institutionens virksomhed til Naalakkersuisut

 

Bestyrelsens sammensætning

Bestyrelsen bestod ved udgangen af 2020 af følgende medlemmer med angivelse af deres beskikkelsers udløb i parentes:

 

·         Vøgg Løwe Nielsen, tidl. kontorchef i Danmarks Statistik (5. juni 2023)

·         Tønnes Berthelsen, tidl. direktør i KNAPK (5. juni 2022)

·         Kim Neumann Nielsen, styrelseschef i Skattestyrelsen (5. juni 2022)

·         Paneeraq Noahsen, hoveduddannelseslæge i samfundsmedicin i Landslægeembedet (5. juni 2023)

·         Mîtdlâraq E. Lennert, Ilisimatusarfik (5. juni 2021)

 

Josef Kâjangmat var i 2020 tilknyttet bestyrelsen som observatør på vegne af medarbejderne i Grønlands Statistik.

 

Grønlands Statistiks bestyrelse holdt to møder i 2020. Normalt afholdes der mindst tre møder om året, men det fysiske forårsmøde blev aflyst pga. Covid-19 og erstattet af skriftlige orienteringer og beslutninger.  Der har i 2020 været fokus på bestyrelsens årligt tilbagevendende opgaver i form af udarbejdelse og godkendelse af årsberetningen og virksomhedsprogrammet samt planlægning af 2021 i form af budgetter og arbejdsplaner.

 

2 Året i Grønlands Statistik

2.1 Statistikproduktionen

Udgivelsernes fordeling på forskellige statistikområder fremgår af oversigten nedenfor. En mere detaljeret oversigt over Grønlands Statistiks udgivelsesvirksomhed i 2020 og foregående år findes på Grønlands Statistiks hjemmeside www.stat.gl.

 

Oversigt 1. Antal faktiske udgivelser 2019 og 2020 og planlagte udgivelser 2021 efter statistikområde

 

2019

2020

 

2021

Grønland i tal

1

1

1

Økonomisk statistik

42

51

55

Personstatistik

29

27

28

Arbejdsmarkedsstatistik

40

41

43

I alt

112

120

127

Anm.: Den månedlige udgivelse "Eksport af fiskeprodukter" var ikke planlagt til at udkomme i 2020. De nye udgivelser er medregnet i planlagte udgivelser for 2020.

 

Nedenfor gennemgås statistikområder, hvor der for 2020 er behov for særlige bemærkninger:

 

Indkomster

I 2020 blev der gennemført en større revision af indkomststatistikken, som vedrører perioden 2002-2019. De vigtigste revisioner er:

·         Øget indregning af skattefri offentlige indkomstoverførsler.

·         Familier erstatter de tidligere husstande i indkomstregistrene.

·         En række korrektioner som følge af ændret skattelovgivning for pensionsindbetalinger.

 

Fiskeri

Grønlands Statistik har i 2020 udarbejdet en ny fiskeristatistik. Statistikken viser fiskeriet pr. kvartal opdelt på havgående og kystnære fangster, efter fartøjstyper og fangstområder.

 

Befolkning

Grønlands Statistik henter nu udtræk fra CPR via Datafordeleren hvert kvartal. Statistikken omfatter nu også vielser og skilsmisser og kan på et senere tidspunkt også omhandle adoptioner.

 

Grønlands Statistik har udviklet et nyt udvidet begreb for fødested, som kategoriserer befolkningen efter eget, forældres og bedsteforældres fødested. Metoden, som anvendes, er kalkeret fra det norske statistikkontors metode til afgrænsning af indvandrere og børn af indvandrere i Norge. Metoden giver bedre mulighed for at beskrive homogene befolkningsgrupper end det hidtil anvendte fødestedsbegreb.

 

Udenrigshandel

Fra 2020 er Grønlands Statistik begyndt månedligt at udsende foreløbige tal for fiskerieksporten i den nærmest foregående måned. Kilden er indberetninger til Skattestyrelsen.

 

Personer med handicap

I 2020 er der for første gang udsendt en opgørelse over personer, der har fået bevilget hjælp efter handicaplovgivningen. Opgørelsen er lavet med udgangspunkt i materiale indsamlet fra kommunerne af Departementet for Sociale Anliggender, Familie- og Justitsområdet, i forbindelse med udarbejdelse af rapporten 'Personer med vidtgående handicap 2020'.

 

Verdensmålene

Centralt i Grønlands Statistiks arbejde med verdensmålene er den oversigt over verdensmålsindikatorer, som i 2020 er oprettet som et afsnit på Grønlands Statistiks hjemmeside, www.stat.gl.

 

Oversigten er en lettilgængelig bruttoliste over eksisterende globale og nationale indikatorer, som udarbejdes af Grønlands Statistik, eller formidles gennem Grønlands Statistiks Statistikbank.

 

Målgruppen for oversigten er alle, der ønsker at arbejde med verdensmålene. Naalakkersuisut, kommuner, virksomheder, foreninger mv. kan således fra bruttolisten vælge de indikatorer, som er relevante for de pågældende organisationers handleplaner.

 

Dokumentation af mikrodata

Grønlands Statistik er i gang med at dokumentere mikrodata indenfor personstatistikken. I Statistikbanken findes der allerede på udvalgte statistikområder beskrivelser og frekvensoptælling af hver enkelt variabel (https://bank.stat.gl/pxweb/da/GSmicro/). Beskrivelserne udvides løbende, så alle statistikområder med persondata efterhånden dækkes.

 

Præsentationen og det interne produktionssystem er et grønlandsk udbytte af det nordiske NordMan projekt, som finansielt blev støttet af Nordforsk. Formålet er, at forskere lettere kan gennemføre analyser gennem Grønlands Statistiks forskerordning med udgangspunkt i den nye dokumentation.

 

 

2.2 Statistikformidlingen

Elektronisk formidling

Grønlands Statistiks formidling er i altovervejende grad elektronisk. Elektronisk formidling er relativt billig, hurtig og let at tilpasse i overensstemmelse med flere modtageres behov.

 

Hjemmesiden tilbyder én samlet indgang til pressemeddelelser, publikationer, specialpublikationer, årbog og statistikbank. Hjemmesiden er primært på dansk og grønlandsk, men centrale dele er oversat til engelsk.

 

Statistikbankens programmel blev opdateret til nyeste version i november 2020.

 

Udgivelser

Alle udgivelser fra Grønlands Statistik er gratis og kan downloades fra hjemmesiden. I 2020 udgav Grønlands Statistik 120 udgivelser. 91 pct. af de planlagte udgivelser udkom til tiden i 2020 mod 83 pct. i 2019. Rettidigheden i 2018 var ekstraordinært lav, da problemer med Mittarfeqarfiits IT-systemer medførte, at alle de 12 planlagte månedlige udgivelser om flypassagerer først udkom i 2019.

 

Oversigt 2. Rettidighed for udgivelser i 2015-2020

 

 

Antal udgivelser

 

 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Rettidig  

 

66

84

81

82

93

109

Udgivet med op til en uges forsinkelse  

2

2

2

5

7

6

Udgivet med op til en måneds forsinkelse  

1

7

13

11

4

4

Udgivet med over en måneds forsinkelse  

1

5

4

7

5

1

Udsat til næste år eller udgået  

0

1

4

18

3

0

I alt  

 

70

99

104

123

112

120

Anm.: Den månedlige udgivelse "Eksport af fiskeprodukter" var ikke planlagt til at udkomme i 2020. De nye udgivelser er medregnet i planlagte udgivelser for 2020.

 

Den kraftige stigning i antal udgivelser fra 2015 til 2016 afspejler bl.a., at en række statistikker blev omlagt til at udkomme hver måned eller hvert kvartal i stedet for årligt. Fra 2016 udkom der således månedlige udgivelser indenfor turisme, arbejdsmarked og fiskeri.

 

Statistikbank

I tilknytning til udgivelserne findes der mere detaljerede data i tabeller i statistikbanken. Der er adgang til statistikbanken via Grønlands Statistiks hjemmeside eller direkte på adressen https://bank.stat.gl. I marts 2021 kunne statistikbankens brugere vælge mellem 470 forskellige tabeller mod 408 året inden. Af de 470 tabeller er de 135 tabeller arkiverede, hvilket vil sige, at de ikke længere opdateres., og at de typisk er erstattet af andre tabeller.

 

Tallene fra statistikbanken kan uddrages og bearbejdes i brugerens egne programmer eller behandles via en række funktioner, der er tilknyttet statistikbankens brugerflade.

 

Efter omlægning af hjemmesiden i efteråret 2020 er det igen muligt at opgøre antallet af udtræk fra statistikbanken fordelt på statistikområder. Nedenstående oversigt viser udtræk i perioden november 2020 til marts 2021. Da perioden kun dækker 5 måneder, kan det have betydning for fordelingen, om der var nye udgivelser i perioden.

 

Oversigt 3. Udtræk fra statistikbanken fra november 2020 til marts 2021.

I alt

23.083

Arbejdsmarked

2.076

Befolkning

7.692

Bolig

164

Energi

434

Erhverv

314

Fiskeri og fangst

1.523

Grønlændere i Danmark

373

Indkomst

1.327

Konjunktur

130

Kriminalitet

412

Nationalregnskab

772

Navne

307

Offentlige finanser

550

Priser

639

Socialområdet

731

Statistisk Årbog

44

Sundhed

1.091

Tobak og alkohol

214

Turisme

1.366

Uddannelse

2.397

Udenrigsøkonomi

527

 

Foredragsvirksomhed

Grønlands Statistik har i 2020 deltaget i to præsentationer for studerende på Ilisimatusarfik. En generel præsentation af Grønlands Statistiks arbejde for de studerende i erhvervsøkonomi og en præsentation for Ph.d.-studerende med særlig fokus på forskningsmuligheder.

 

Facebook

Grønlands Statistik oprettede i 2014 en profil på Facebook. Profilen blev oprettet i forventning om, at nyheder fra Grønlands Statistik kan nå et bredere publikum. I marts 2021 havde Facebook-profilen 1.062 følgere mod 959 året før.

 

API

Data i statistikbanken er tilgængelig for andre formidlere i form af et API (application programming interface). Data fra statistikbanken kan hentes og genbruges i programmer, fx apps til mobiltelefoner, særlige grafiske præsentationer på hjemmesider osv. Turismestatistikken, som Visit Greenland bruger på www.tourismstat.gl , hentes automatisk fra Grønlands Statistiks hjemmeside således, hver gang Statistikbanken opdateres.

 

Grønlands Statistik anvender selv de nye muligheder for grafiske præsentationer på hjemmesiden. Den programkode, der er brugt på hjemmesiden, er gratis tilgængelig for interesserede udenfor Grønlands Statistik.

 

Hjemmesiden

Hjemmesiden og Statistikbanken blev i 2020 flyttet til et nyt hardware-setup, med adskilt udviklings-, test- og produktionsmiljø.

 

I november 2020 overgik Statistikbanken til en nyere version. Denne version indeholder flere funktioner, som gør det enklere at lade Statistikbanken være en levende ressource for præsentationer på hjemmesiden. Eksempelvis kan det samme ’gemte spørgsmål’ nu fuldt udnytte flersproglige tabeller. Tidligere skulle der dannes et ’gemt spørgsmål’ for hvert sprog, tabellen skulle vises i.

 

De nye muligheder er i løbet af 2020 indarbejdet i præsentationer på den opdaterede hjemmeside. Den nye version af hjemmesiden har desuden fokus på 1) en nyudviklet søgefunktion, hvor bruger efter søgning af tekststreng(e), ser disse markeret i en publikation, og 2) udgivelseskalenderen.

 

Hjemmesiden kan nu håndtere en publikationstype, som kan automatiseres og dannes med fx programmeringssproget R, noget som udnyttes til visning af de grønlandske verdensmål og en såkaldt tabelsamling. Tabelsamlingen er en nem indgang til de mest efterspurgte tabeller, der henvender sig til folk, som ikke er fortrolig med statistikbanken.

 

 

2.3 Økonomiske ressourcer

Bestyrelsen fastlægger en arbejdsplan, der finansieres af den bevilling, der stilles til rådighed på den årlige finanslov samt af indtægter fra rekvirerede opgaver.

 

Bevillingen for 2020 var på 10.050 tkr. efter tillægsbevilling på -1.200 tkr. Regnskabsresultatet viste et mindreforbrug på 325 tkr.

 

Afvigelsen skyldes et betydeligt mindre forbrug end sædvanligt på andre udgiftsområder end løn primært udgifter til rejser (øvrige personaleomkostninger), konsulenter (ekstern bistand) og tjenesteydelser.

 

Regnskabet for 2020 indeholder en hensættelse (overførsel af overskud) på 1.005 tkr.  

 

Selvstyret overgik i 2019 til en ny kontoplan. I nedenstående oversigt er regnskabet for 2020 og 2019 opstillet efter den nye kontoplan.

 

Oversigt 4. Regnskabsresultat 2019-2020 (tkr.)

Art

Kontonavn

2020

2019

2101

Salg

-934

-1.023

22xx

Løn (inkl bestyrelseshonorar)

10.034

9.071

2205

Rekruttering og fratrædelse

80

19

2206

Kompetenceudvikling, ansatte

2

37

2207

Øvrige personaleomkostninger

62

502

2208

Køb af varer

115

89

2209

Køb af tjenester

69

183

2210

Husleje

50

0

2212

IT og kommunikation

152

196

2213

Repræsentation

0

9

2214

Ekstern bistand

66

269

3201

Materiel

5

136

3401

Finansielle udgifter

0

11

3901

Overførsler mellem årene

23

-80

 

 

9.725

9.419

 

 

2.4 Personale

Pr. 1. januar 2021 bestod personalet af 17 medarbejdere: en chef, en souschef, 11 statistikkonsulenter, to informationsmedarbejdere, en studentermedhjælp og en deltidsansat kontormedarbejder. Af de ansatte er en statistikkonsulent samt studentermedhjælpen og kontormedarbejderen ansat i løbet af 2020. En kontormedarbejder har forladt Grønlands Statistik i 2020 og en statistikkonsulent er overgået til deltidsansættelse.